Huh. Olen ollut
jokseenkin kiireinen. Paitsi, että kaikenmoista muutakin tekemistä on
riittänyt, ovat leivonta-ajatukset äitienpäivän kinuskipiirakan jälkeen
osanneet keskittyä vain ylioppilasjuhliini, joista selvittiin lopulta
kunniakkaasti omin ja laina-astioiden voimin.
Juhlien tarjoilua
mietiskelin jo hyvissä ajoin, halusin vain kylmiä tarjottavia, ruokaisia
salaatteja ja kalaa. Kakun paikalle valikoitui hetimiten juustokakku. Halusin
nimittäin tehdä kakun itse, enkä tosiaan uskonut, että täytekakun pursotuksiin
ja muuhun koristeluun löytyisi lakkiaispäivänä aikaa. Juustokakun sen sijaan
voi tehdä viimeistä silausta vaille valmiiksi jo edellisenä päivänä ja pakko
myöntää, että valkosuklaan sulattamisenkin mahduttaminen juhlapäivään oli
tarpeeksi haastavaa.
Makumaailmaa sen
sijaan en oikein osannut päättää. Tuoreet mansikat houkuttelivat, joku
hedelmäinenkin maku olisi ollut ihanan kesäinen. Mustaherukka tuntui heti
houkuttelevalta sekin, mutta marja jakaa vahvalla maullaan mielipiteitä siitä
määrin, että tarvittiin ulkopuolista kannustusta ja testikakku ennen kuin
lukitsin valintani. Kakun maku rakentuikin lähinnä mustaherukan varaan, mutta
juuri sopivalla kirpeydellään ja täyteläisyydellään se keräsi vierailta kehuja.
Leipuri oli tyytyväinen.
Tyytyväinen olin
kyllä myös siihen, että kolmen (!!!) juustokakun täyte valmistuivat yhdellä
kertaa oikeastaan siinä missä yhdenkin, kun vain kaivoin esille ne kaapin
suurimmat kulhot.
Mustaherukkajuustokakku:
20 hengelle
Pohja:
200 g
digestivekeksejä
100 g margariinia
Täyte:
6 liivatelehteä
3 rkl
mustaherukkamehutiivistettä
300 g tuorejuustoa
200 g mustaherukoita
2,5 dl kermaa
1,5 dl sokeria
Kiille:
3 liivatelehteä
3 dl
mustaherukkamehutiivistettä
Koristeluun:
Valkosuklaata
Murskaa keksit
hienoksi muruksi. Sulata margariini ja sekoita se keksimurujen joukkoon.
Pingota 24 cm
irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja painele keksiseos vuoan pohjalle. Nosta
jääkaappiin.
Laita liivatelehdet
likoamaan kylmään veteen.
Soseuta mustaherukat
sauvasekoittimella. Notkista tuorejuusto kulhossa ja sekoita joukkoon marjasose
sekä sokeri.
Vatkaa kerma
vaahdoksi.
Kuumenna
mustaherukkamehutiiviste mikrossa. Purista liivatelehdista suurimmat vedet ja
liuota ne mehun joukkoon.
Kaada liivateseos
ohuena nauhana mustaherukka-tuorejuustoseokseen kokoajan sekoittaen. Sekoita
tasaiseksi ja kääntele mustaherukkaseos sitten kermavaahdon joukkoon.
Kaada täyte vuokaan
ja nosta kakku jääkaappiin hyytymään noin neljäksi tunniksi ennen kiilteen
lisäämistä.
Aloita kiilteen
valmistaminen laittamalla liivatelehdet likoamaan.
Mittaa melkein
kaikki mustaherukkamehu kulhoon ja kuumenna jäljelle jäänyt tilkka mikrossa.
Purista liivatelehdet kuiviksi ja liuota ne kuumennettuun mehuun. Pidä huolta,
että lehdet ehtivät liota riittävän kauan!
Sekoita liivatemehu
lopun mehun joukkoon.
Kun mehu on
jäähtynyt huoneenlämpöiseksi, kaada se varovasti jääkaappikylmän kakun päälle
ja nosta kakku takaisin kylmään hyytymään.
Anna kiilteen hyytyä
mieluiten vielä yön yli.
Koristele kakku ennen tarjoilua valkosuklaalla.
Mustaherukka on mun mielestä yks parhaista mauista kakuissa. Ja tuo niiden väri on ihan älyttömän kaunis ♥ Ihania kakkuja oot tehnyt! :)
VastaaPoistaPaljon onnea sinulle! :) Ihanat kakut!
VastaaPoistaKiitos!
Poista