maanantai 19. elokuuta 2019

Mehevä karviaistorttu


Vanha ressukka karviaispuskamme notkui tänävuonna jopa epätavallisen runsaasta sadosta ja aloin miettiä, mihin marjoja voisikaan käyttää. Karviaisten käyttöön leivonnassa ei törmää ihan joka käänteessä ja itseäni ainakin vaivasi, miten kovakuoriset marjat mahtaisivat kypsyä uunissa taikinan joukossa. Kypsyisivätkö ollenkaan. Leivontasessiostani tulikin oikea mietintähetki, kun tein taikinaa ilman selkeää visiota lopputuloksesta. En lopulta kokeillut kypsyvätkö karviaiset kakkutaikinassa, vaan päädyin keittelemään karviaisista hilloa ja lopputuloksesta muotoutui ihan kelpo karviaiskakku, -torttu, mikälie. Karviaishillo ei tosiaan ole lainkaan hassumpaa eli jos karviaissato hengailee jääkaapissa, kannattaa se pistää hilloksi ja purkkeihin.



Mehevä karviaistorttu:

Taikina:
100 g fariinisokeria
100 g margariinia
1 muna
0,5 dl ruisjauhoja
1 dl maustamatonta jogurttia
1,25 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
0,5 tl leivinjauhetta

Hillo:
150 g karviaisia
75 g hillosokeria
(tai 25 g hillo-marmeladisokeria)
1 rkl vettä

Päälle:
Karviaisia


Valmista ensin hillo. Perkaa karviaiset ja mittaa ne veden kanssa kattilaan. Keitä karviaisia kannen alla n.5minuuttia niin, että ne alkavat mehustua. Lisää sitten sokeri ja keitä vielä 10-15 minuuttia sekoittaen, niin että marjat hajoavat. Anna hillon jäähtyä, jotta se on jämäkkää torttua täytettäessä.

Aloita kakkupohjan leipominen vaahdottamalla fariinisokeri ja margariini. Lisää muna sekä ruisjauhot ja jogurtti. Sekoita loput kuivat aineet keskenään ja lisää parissa erässä taikinaan.

Pingota leivinpaperi halkaisijaltaan 18 senttisen irtopohjavuoan pohjalle ja voitele reunat. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteisen uunin alatasolla n. 25 minuuttia. Tarkista kypsyys.

Irrota kakku vuoasta ja anna jäähtyä.

Halkaise huoneenlämpöinen kakkupohja kahteen osaan ja levitä täytteeksi kerros karviaishilloa. Koristele kakku esimerkiksi levittämällä päälle ohut kerros karviaishilloa ja päällystämällä kakku karviaisilla.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti