Vanha ressukka
karviaispuskamme notkui tänävuonna jopa epätavallisen runsaasta sadosta ja
aloin miettiä, mihin marjoja voisikaan käyttää. Karviaisten käyttöön
leivonnassa ei törmää ihan joka käänteessä ja itseäni ainakin vaivasi, miten
kovakuoriset marjat mahtaisivat kypsyä uunissa taikinan joukossa. Kypsyisivätkö
ollenkaan. Leivontasessiostani tulikin oikea mietintähetki, kun tein taikinaa
ilman selkeää visiota lopputuloksesta. En lopulta kokeillut kypsyvätkö
karviaiset kakkutaikinassa, vaan päädyin keittelemään karviaisista hilloa ja
lopputuloksesta muotoutui ihan kelpo karviaiskakku, -torttu, mikälie.
Karviaishillo ei tosiaan ole lainkaan hassumpaa eli jos karviaissato hengailee
jääkaapissa, kannattaa se pistää hilloksi ja purkkeihin.
Mehevä karviaistorttu:
Taikina:
100 g fariinisokeria
100 g margariinia
1 muna
0,5 dl ruisjauhoja
1 dl maustamatonta
jogurttia
1,25 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
0,5 tl
leivinjauhetta
Hillo:
150 g karviaisia
75 g hillosokeria
(tai 25 g
hillo-marmeladisokeria)
1 rkl vettä
Päälle:
Karviaisia
Valmista ensin
hillo. Perkaa karviaiset ja mittaa ne veden kanssa kattilaan. Keitä karviaisia
kannen alla n.5minuuttia niin, että ne alkavat mehustua. Lisää sitten sokeri ja
keitä vielä 10-15 minuuttia sekoittaen, niin että marjat hajoavat. Anna hillon
jäähtyä, jotta se on jämäkkää torttua täytettäessä.
Aloita kakkupohjan
leipominen vaahdottamalla fariinisokeri ja margariini. Lisää muna sekä
ruisjauhot ja jogurtti. Sekoita loput kuivat aineet keskenään ja lisää parissa
erässä taikinaan.
Pingota leivinpaperi
halkaisijaltaan 18 senttisen irtopohjavuoan pohjalle ja voitele reunat. Kaada
taikina vuokaan ja paista 175 asteisen uunin alatasolla n. 25 minuuttia.
Tarkista kypsyys.
Irrota kakku vuoasta
ja anna jäähtyä.
Halkaise
huoneenlämpöinen kakkupohja kahteen osaan ja levitä täytteeksi kerros
karviaishilloa. Koristele kakku esimerkiksi levittämällä päälle ohut kerros
karviaishilloa ja päällystämällä kakku karviaisilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti