Täytekakut on ihania palapelejä, joiden palaset saa itse
suunnitella ja asettaa paikoilleen: nimittäin kaikki pohjataikinasta
koristuksen loppusilaukseen on muokattavissa mieleiseksi. Tämä kyseinen kakku
alkoi muotoutua päässäni jo viikkoja sitten. Lähinnä perinteisiä
mansikkakermakakkuja ja muutamia muita leiponeena halusin kokeilla jotain vähän
epätavallisempaa ja hienostuneempaa makuyhdistelmää. Innostuin mustaherukoista
jo oikeastaan viime kesänä ja niiden kaveriksi valikoituivat aika
yksiselitteisesti suklaa ja kahvi. Ollakseen vielä vähän enemmän ekstreme
(ainakin meidän sukulaisten piirissä) halusin kakusta korkean ja huolella
viimeistellyn eli koristellun hillityssä ja elegantiassa linjassa pitäytyen.
Saanko siis esitellä:
Mustaherukka- mokkakakku
Pohja:
3 munaa
3dl sokeria
4dl vehnäjauhoja
½ dl kaakaojauhetta
2tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
1 ½ dl maitoa
1dl juoksevaa margariinia
Täyte:
3dl kermaa
200g maitorahkaa
4dl mustaherukoita
2+4rkl sokeria
3 liivatelehteä
1dl mustaherukkahilloa
Kostutus:
1/2dl kahvia
1/4dl maitoa
Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
Lisää rauhallisesti sekoittaen keskenään sekoitetut kuivat aineet vuorotellen
maidon kanssa. Lisää lopuksi rasva.
Pingota leivinpaperi halkaisijaltaan 18cmirtopohjavuoan
pohjalle ja voitele sekä korppujauhota reunat. Paista taikina kahdessa erässä
180 asteessa n. 15-20 minuuttia. Tarkista kypsyys hammastikulla. Anna lopun
taikinan odottaa jääkaapissa ensimmäisen puoliskon paistumista. Pese kevyesti,
voitele ja korppujauhota vuoka ensimmäisen pohjan paistuttua ja kypsennä siinä
sitten toinen.
Leikkaa kumpikin kakkupohja kahteen osaan niin, että saat
neljä pohjalevyä. Jos pohjat nousivat uunissa keskeltä kuprulle, leikkaa
päällinen tasaiseksi (reunoille voi jäädä pientä kaltevuutta, että hukkaan
menisi mahdollisimman vähän). Ota valmiiksi irtopohjavuoka ja pari n. 20 cm
leveää leivinpaperikaistaletta, jotta saat koottua kakun vuokaan.
Sekoita kahvi ja maito.
Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen.
Vatkaa kerma melko jämäkäksi vaahdoksi ja mausta kahdella
ruokalusikallisella sokeria.
Sekoita toisessa kulhossa rahka ja 4 ruokalusikallista
sokeria.
Murskaa mustaherukat siivilässä muutamassa erässä ja
kääntele kermavaahdon joukkoon. Ota herukoiden mehu talteen.
Herukkamehun paksuudesta riippuen (saattaa olla melko
siirappimaista) laimenna sitä vedellä ja kuumenna sitten ¼ dl mehua mikrossa.
Liuota joukkoon liivatelehdet ja sekoita liemi sitten kokoajan sekoittaen
ohuena nauhana rahkan joukkoon. Kääntele rahkaseos sekaisin kerman kanssa.
Tarkista vielä maku.
Kostuta alin kakkupohjalevy maitokahvilla ja levitä päälle ohut
kerros mustaherukkahilloa. Sulje irtopohjavuoan rengas levyn ympärille ja
asettele reunoille leivinpaperikaistaleet. Nostele päälle n. 1/3
mustaherukkakermatäytteestä ja lisää sitten seuraava pohjalevy ja täytä loput
kerrokset ensimmäisen tavoin. Kostuta myös päällimmäiseksi jäävä kakkupohja.
Kakkupohjien tasaisemmat puoliskot (eli pohjat) kannattaa sijoittaa
lopullisen kakun alimmaiseksi ja päällimmäiseksi, jolloin lopputulos on
mahdollisimman tasainen. Kahden keskimmäisen kakkupohjan reunojen
epätasaisuudet peittyvät täytteeseen.
Taittele lopuksi leivinpaperikaistaleiden yli jääneet reunat
keskelle ja aseta kakun päälle kevyeksi painoksi esimerkiksi muovinen
leikkuualusta (ja sen päälle halutessa vielä lautanen) ja nosta kakku
jääkaappiin. Anna hyytyä yön yli.
Kuorrutus:
70g voita
100g tuorejuustoa
100g leivontasuklaata (n. 50%)
¾ dl vahvaa kahvia
2-3dl tomusokeria
½ dl kaakaojauhetta
Sulata suklaa.
Sekoita sähkövatkaimella huoneenlämmössä pehmennyt voi ja
tuorejuusto tasaiseksi. Valuta joukkoon suklaa ja sekoita vatkaimella. Lisää
kahvi ja jatka vatkaamista. Siivilöi joukkoon tomusokeri ja kaakaojauhe. Vatkaa
pari minuuttia. Lisää tomusokeria jos kuorrutus on löysää. Se ei saa olla
valuvaa, vaikka jähmettyykin jonkin verran jääkaapissa.
Kuorruta kakku veitsen avulla ja säilytä kylmässä.
Koristeet:
Sitruunamelissan lehtiä
Mustaherukoita
munanvalkuainen
erikoishienoa sokeria
marenkeja
Kokeilin itse ensikertaa sokerointia eli kandeerausta ja
olin tyytyväinen lopputulokseen. Laitoin tosin sokeria ehkä vähän niukasti. Vinkkejä
poimin kinuskikissan sivuilta. Päädyin sivelemään valkuaisen sitruunamelissan
lehtiin pensselillä ja sitten ripottelemaan sokeria päälle.
Marjat olivat pakkasesta, joten valitsin ehjimpiä yksilöitä ja kuivattelin niitä hetken talouspaperin päällä. Pinsettien kanssa kastoin ne sitten valkuaiseen ja ripottelin sokeria päälle.
Koristeiden oli hyvä antaa kuivua seuraavaan päivään ja kakun päälle ne kannattaa laittaa vasta vähän ennen tarjoilua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti