Runebergin torttujen
kanssa en ole missään kohtaa syvemmin tutustunut. Syönyt toki ja sitä rataa,
mutta sitä, millainen on se aito ja oikea
torttu, en osaa sanoa. Mantelijauho- piparimurutaikina on kuitenkin aika
yleinen ja sitä paitsi mantelijauhe leivonnaisessa kuin leivonnaisessa on aina
varma nakki ja joulupiparien yltäkylläisyys kaapinpohjalla puolestaan edelleen
niin pöyristyttävä, että käytin tilaisuuden hyväksi päästä edes muutamasta
eroon. Jogurtti oli omaa keksintöäni, jossain reseptissä kun oli kermaviiliä,
toisin kuin meidän jääkaapissa. Kelpo ruutuja tuli yhtä kaikki, eikä hillossa
ole säästelty.
Runebergin ruudut:
200 g margariinia
1,5 dl
fariinisokeria
0,5 dl sokeria
2 munaa
2 dl vehnäjauhoja
1,5 dl
mantelijauhetta
1 dl
piparkakkumuruja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria
2 dl maustamatonta
jogurttia
Päälle:
1,2 tl vettä
n. 1 dl tomusokeria
Vadelmamarmeladia
Vaahdota rasva ja
sokerit. Lisää joukkoon munat yksi kerrallaan.
Sekoita kuivat
aineet keskenään ja sekoita ne muutamassa erässä taikinan joukkoon. Lisää
jogurtti, kun vielä noin puolet kuiva-aineseoksesta on jäljellä. Sekoita
tasaiseksi.
Vuoraa
leivinpaperilla n.30-20 cm uunivuoka tai kokonainen uunipelti. Kaada taikina
vuokaan tai pellille ja levitä se mahdollisimman tasaiseksi kerrokseksi. Jos
käytät peltiä, muotoile taikinasta leivinpaperille vähän peltiä pienempi
nelikulmio, niin että taikinakerros on noin 2cm paksu. Peltiä voi myös
"pienentää" asettamalla pellin reunaan leivinpaperin alle
pitkänmallisen leipävuoan ylösalaisin (hätä ja vuokien puute se keinot keksii).
Samasta taikinasta onnistuu myös perinteisenmalliset tortut.
Paista torttupohjaa
200 asteessa 15-20 minuuttia, kunnes se on tummanruskea. Kypsyyttä voi kokeilla
puutikulla.
Anna pohjan jäähtyä
ennen koristelua.
Sekoita vesitilkkaan
tomusokeri. Lisää tomusokeria, mikäli kuorrute tuntuu liian löysältä. Koristele
ruudut pursottamalla niille sokerikuorrutetta ja vadelmamarmeladia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti