Vannoin viime vuonna
perinteisten laskiaispullien nimeen, mutta tänä vuonna toteutin jo tovin
päässäni muhineen vision: laskiaiskierteet. Täyte rullataan pulliin jo
leivontavaiheessa ja ennen tarjoilua lisätään enää kermavaahto. Näihin saa
niinikään valita hilloa (ei) taikka mantelimassaa (kyllä) ja makua on koko
pullan edestä, ei vain kirsikkana keskellä. Parasta on, ettei kermavaahtoa
tarvita lainkaan, jos siltä tuntuu. Mantelimassan makuun mieltyneen kannattaa
kokeilla mantelimassatäytteisiä kierrepullia ihan laskiaisajan ulkopuolellakin.
Jos mielit perinteisempiä laskiaisherkkuja, käy vilkaisemassa viimevuoden reseptistä, miten meillä täytetään mantelimassapullat.
Laskiaiskierteet:
n. 35 kpl
5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 tl suolaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 muna
n. 15dl vehnäjauhoja
150-200 g
margariinia
(muna voiteluun)
Täyte:
1/2 pullataikinaan
1 pkt (150g)
mantelimassaa
2 rkl maitoa
Tai
0,5-1 dl hilloa
2,5 dl vispikermaa (n.10 pullaan)
Lämmitä maito
kädenlämpöiseksi (n.37 astetta). Liuota joukkoon hiiva. Lisää suola, sokeri,
kardemumma ja muna (munaa ei välttämättä tarvita). Sekoita sitten joukkoon n.
5dl vehnäjauhoja, että taikinasta tulee vellimäinen ja vatkaa hetki
voimakkaasti, jotta se saa ilmaa.
Jatka sekoittamista
käsin ja alusta taikinaan loput jauhot. Lisää lopuksi margariini (tai voi tai
2dl öljyä). Lisää sen jälkeen vielä jauhoja jos taikina jää rasvaisenoloiseksi.
Valmis taikina irtoaa helposti käsistä ja kulhon reunoista ja on kimmoisa.
Nosta taikina
kulhossa lämpimään paikkaan, esimerkiksi vesihauteeseen ja anna kohota noin
tunnin ajan.
Sekoita sillä välin
mantelimassan joukkoon maito. Mikäli mantelimassasi on kovin kuivaa voi maitoa
lisätä vähän enemmän tai jos käytät jääkaappikylmää massaa, kannattaa sitä
lämmittää varovasti mikrossa sekoittamisen helpottamiseksi. Täytteen tulee olla
tahnamaista, ei valuvaa.
Vaivaa nousseesta
taikinasta ilma jauhotetulla alustalla ja leivo se sitten kahdessa erässä.
Kauli taikina suorakulmaiseksi levyksi ja levitä sille täyte. Kääri levy
rullalle ja leikkaa siitä veitsellä n. 2-3 cm levyisiä paloja. Siirrä ne
pullavuokiin kohoamaan.
Voitele pullat
munalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista niitä sitten 200 asteisessa
uunissa n. 15 minuuttia.
Vatkaa kerma
vaahdoksi ja mausta se sokerilla. Leikkaa jäähtyneistä kierrepullista hattu ja
pursota tai nosta lusikalla pohjan päälle kasa kermavaahtoa.
Nauti kaakaon tai
kahvin kaverina.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti