Joulupiparit ovat
ehdoton joka joulun must have. Tai pikemminkin must bake, koska mieluummin
niitä oikeastaan leipoo kuin syö, vaikka hyviä ovatkin. Tai sitten syö
mieluummin taikinaa kuin niitä pipareita… Nuorempana isovanhemmat tai vanhemmat
löivät eteen usein sen kaupan taikinan ja siitä sai sitten leipoa. Eihän sillä
oikeastaan ole väliä, mistä taikinasta sitä leipoo, kun se piparien leipominen
itsessään on niin kivaa ja kaupan taikina varsin hyvän makuistakin, mutta viime
vuonna tein ekaa kertaa itse taikinan. Maku oli vähän pettymys, liian
pomeranssinen. Tänä vuonna aloitinkin sitten jo aiemmin piparihommat, viime
tiistaina, pienemmällä testaussatsilla ja maustesuhteiden säädöksillä. Nappiin
osui! Hyvä, että jäi jotain uuniin laitettavaksi. Veli kysyi: "Onko tosta
taikinasta niinku tarkotus tehä jotain?" -Oikeastaan joo, mutta pääasia,
että maistuu! No, enpä mainosta enempää, testatkaa itse, miten sopii maku
näillä maustesuhteilla omaan suuhun.
Piparkakkutaikina:
n.60kpl piparkakkuja
125g margariinia
1dl siirappia
1dl sokeria
1,5 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1,5 tl neilikkaa
3/4 tl
pomeranssinkuorta
1 tl kardemummaa
1 muna
1 tl soodaa
4,5 dl vehnäjauhoja
Mittaa kattilaan
margariini, sokeri, siirappi ja mausteet. Kuumenna seos kiehuvaksi samalla
sekoitellen.
Jäähdytä seos
haaleaksi ja lisää sitten muna. Sekoita sooda vehnäjauhoihin ja lisää ne
muutamassa erässä taikinaan.
Kääri taikina
levymäiseksi paketiksi tuorekelmuun ja anna seistä jääkaapissa seuraavaan
päivään.
Leivo pipareiksi jauhotetulla alustalla ja paista 200 asteessa 5-7 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti