Arvatkaa, mistä
huomaa, että kevät lähestyy. - Pakastin alkaa tyhjetä, uhkaavasti. Tai ainakin
huomaan taas, että kaikki muu loppuu kuukausia ennen seuraavan marjakauden
alkua paitsi punaherukat, joista pidän oikeastaan vain vispipuurossa. Kaivelin
nyt kuitenkin tähän väliin viime vuoden puolelta punaherukkaisen kakkureseptin
sillä kakkuunkin herukoita voi ihan rohkeasti laittaa. Tämä kyseinen syntyi
isoäitini syntymäpäiville. Koska toiveissa olivat marjat ja punaherukka oli
ainoa, mitä en kakulle vielä ollut syöttänyt, päätin tarttua siihen. Maku nojaa
simppelisti punaherukoihin ja valkosuklaaseen, kirpsakkaa ja makeaa.
Koristelujen suhteen kannattaa pistää paremmaksi, kuin mitä itse väkertelin.
Ehkä karmein tai ainakin yksinkertaisin kakku, jota olen hetkeen tehnyt. Kerma
loppui kesken. Päälle oli laittaa vain punaherukoita. Aikaa koristeluun vain
hetki, toinen jalka jo ovesta ulkona. Valkosuklaarouhe ja mamman olohuoneen
hämyisä valaistus tuntuivat pelastavan tilanteen.
Punaherukka-valkosuklaakakku
Pohja:
4 munaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
2 dl punaista
viinimarjamehua (tiiviste)
2 liivatelehteä
2,5 dl vispikermaa
250 g maitorahkaa
sokeria
100 g valkosuklaata
3 rkl sitruunamehua
3 liivatelehteä
Kostutus:
n. 1,5 dl maitoa
Koristelu:
3 dl kermaa
Punaherukoita
Valkosuklaata
Kakkupohjan voi
valmistaa jo hyvissä ajoin ja myös pakastaa ennen käyttöä.
Pingota 18cm
irtopohjavuokaan leivinpaperi ja voitele sekä halutessa myös korppujauhota
reunat.
Vatkaa
huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita
kuivat aineet keskenään ja siivilöi munasokerivaahtoon.
Kaada taikina
vuokaan ja paista 175 asteessa alatasolla 30-35 minuuttia.
Täytä kakku
tarjoamista edeltävänä päivänä, jotta se ehtii vetäytyä ja siitä tulee mehevä.
Laita liivatelehdet
likoamaan kylmään veteen.
Leikkaa kakkupohja
kolmeen osaan ja tasoita tarvittaessa päällimmäinen kerros. Valmistele
reunavuoka taikka irtopohjavuoka ja pari n. 20 cm leveää leivinpaperisuikaletta
(kun kakusta tulee reunoja korkeampi) kakun kokoamista varten.
Kuumenna 2 dl
punaherukkamehua mikrossa ja liuota joukkoon kaksi liivatelehteä. Siirrä mehu
pakkaseen hyytymään.
Vatkaa kerma
vaahdoksi.
Ota hyytynyt
punaherukkamehu pakkasesta ja sekoita sen joukkoon sähkövatkaimella puolet
rahkasta. Mausta sokerilla. Sokerin määrä riippuu käyttämästäsi mehusta sekä
rahkasta.
Kuumenna pari
ruokalusikallista vettä mikrossa ja sekoita joukkoon kaksi liivatelehteä. Jos
liemi hyytyy liiaksi, sitä voi lämmittää uudestaan. Sekoita liivateliemi
punaherukka-rahkaseokseen huolellisesti sekoittaen. Lisää joukkoon puolet
kermasta ja kääntele sekaisin.
Sekoita loppu rahka
lopun kerman joukkoon. Sulata valkosuklaa varovasti mikrossa (n.20-30s
kerrallaan) ja sekoita suklaa kerma-rahkaseokseen.
Kuumenna 3 rkl
sitruunanmehua mikrossa ja liuota joukkoon yksi liivatelehti. Sekoita
liivateliemi valkosuklaatäytteeseen.
Aloita kakun
kokoaminen kostuttamalla alin pohjakerros huolellisesti maidolla.
Kaada pohjan päälle
punaherukkatäyte. Nosta seuraava kakkupohjalevy täytteen päälle ja kostuta sekä
täytä valkosuklaatäytteellä edellisen kerroksen tavoin. Nosta päälle sitten
viimeinen kakkupohjakerros ja kostuta sekin huolellisesti.
Suojaa kakku ja
aseta sen päälle kevyt tasainen paino. Anna kakun vetäytyä ja hyytyä
jääkaapissa seuraavaan päivään.
Vatkaa koristelua
varten ensin kerma vaahdoksi. Mausta sokerilla.
Levitä ensin kakun
päälle veitsen tai lastan avulla kerros kermaa niin, että kakkupohja peittyy.
Siirrä loppu kerma pursotuspussiin ja pursota reunat.
Asettele kakun päälle punaherukoita sekä ripottele rouhittua valkosuklaata.
Itselläni oli 2,5 dl
kermaa, joka ei riittänyt enää reunojen pursotuksen jälkeen ruusukkeisiin kakun
päälle. Tuo 3 dl on siis aika minimi, jolla saa siistit pursotukset kohtalaisen
pienellä tähtityllalla. Alla kuva, millaisiin pursotuksiin 3 dl kermaa riittää.
Punaherukat sopii kyllä täytekakkuun hyvin! Tosi herkullisen näköinen kakku! ♥
VastaaPoistaJep! Seuraavaksi pitää varmaan kokeilla vaniljan kanssa ;)
Poista