Mikä olisikaan parempaa kuin itse tehty leipä? Parasta
sämpylöissä on, että reseptiä voi muokata joka kerta vähän uuteen uskoon. Jauhoja
voi vaihdella oman maun mukaan tai tyhjentää taikinaan pussinjämät. Lisää
rakennetta ja purutuntumaa saa erilaisilla siemenillä, kuten
auringonkukansiemenillä tai kuivatuilla marjoilla tai hedelmillä. Lisää siis
taikinaan vaikka kuivattuja karpaloita tai rusinoita. Myös juuresraaste tuo
makua, mehevyyttä ja väriä sämpylöihin.
5 dl vettä
25 g hiivaa
2 tl suolaa
2 rkl siirappia
3 dl kauraleseet
3 dl ruisjauhoja
n. 4 dl vehnäjauhoja
3 rkl öljyä
Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi, eli n. 37 asteiseksi. Murenna
joukkoon hiiva ja sekoita, kunnes se on liuennut nesteeseen. Lisää suola ja
siirappi.
Lisää kauraleseet ja ruisjauhoja (tai mitä jauhoja ikinä
käytätkään), kunnes taikina on paksua velliä. Vatkaa jonkin aikaa voimakkaasti.
Tässä kohtaa paras sekoitusväline on vispilä.
Jatka sekoittamista käsin ja alusta taikinaan loput jauhot
sekä lopuksi öljy. Lisää tämän jälkeen vielä tarvittaessa jauhoja. Taikinan
tulee olla napakkaa ja säilyttää jossain määrin muotonsa. (Jos aiot tehdä
vuoka- tai peltileipää voi taikinan jättää astetta löysemmäksi.)
Kohota taikinaa lämpimässä, esimerkiksi vesihauteessa n.
tunti. Sen tulisi paisua noin kaksinkertaiseksi.
Vaivaa taikinaa voimakkaasti jauhotetulla alustalla ja
pyörittele se sitten suurin piirtein samankokoisiksi sämpylöiksi tai kahdeksi
tai kolmeksi isommaksi leiväksi. Siirrä sämpylät pellille ja anna niiden kohota
vielä hetki. Lämmitä sillä aikaa uuni 200 asteeseen.
Sudi sämpylät kevyesti vedellä ja ripottele päälle
halutessasi esim. kaurahiutaleita tai jauhoja ja paista niitä sitten 10-12
minuuttia koosta riippuen. Sämpylät (tai leivät) ovat kypsiä, kun niiden pohjaa
koputtaessa kuuluu kumea ääni.
Jäähdytä sämpylät liinan alla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti