Rakastan itse tehtyä
leipää, kuka ei rakastaisi, mutta leipominen kävisi ainakin itselleni tylsäksi
jos aina noudattaisin yhtä ja samaa reseptiä, vaikka se kuinka olisi hyväksi
todettu. Toinen juttu, joka näköjään kyllästyttää on sämpylöiden pyörittely tai
lieneekö sitten kiireen syytä, että taas lykkäsin taikinan vain suoraan
vuokaan… Tällä kertaa leipäni yllättää yrteillä ja siemenillä, niinikään vuoan
mallissa.
Yrttinen siemenleipä:
2 kpl
5 dl vettä
25 g hiivaa
2 tl suolaa
2 rkl siirappia
1 tl timjamia
1 tl rosmariinia
1 tl meiramia
6 dl vehnäjauhoja
2 dl kauraleseitä
2 dl ruisjauhoja
0,5 dl
auringonkukansiemeniä
0,5 dl
kurpitsansiemeniä
0,5dl
pellavansiemeniä
0,5 dl öljyä
Lämmitä vesi käden
lämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva. Lisää myös suola, siirappi ja yrtit.
Sekoita taikinaan
sitten n. 4 dl vehnäjauhoja kunnes taikina on vellimäistä ja vatkaa sitä
muutaman minuutin ajan voimakkaasti. Lisää loput jauhot, leseet ja siemenet.
Jos aiot leipoa
taikinan sämpylöiksi tulee sen olla vähän kiinteämpää kuin vuokaleipätaikinan,
joten lisää vähän jauhoja. Taikinaa joutuu tällöin alustamaan käsin.
Lisää lopuksi öljy
ja sekoita tasaiseksi.
Jaa taikina
voideltuihin leipävuokiin ja siirrä vuoat lämpimään paikkaan vähintään
tunniksi.
Lämmitä uuni 175
asteeseen ja kypsennä leipiä n.40 minuuttia. Leivät voi ennen uuniin laittoa
voidella kevyesti vedellä ja ripotella päälle siemeniä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti