Hyvää korvapuustipäivää! Kuulin viikko sitten tästä kyseisestä
tapahtumasta ensikertaa, mutta innolla liityn joukkoon viettämään pullapäivää,
varsinkin kun se tarjoaa hyvän syyn ryhtyä pullataikinaa vaivaamaan. Ehkä
parhaita leivontahetkiä tarjoavat juuri kaikki hiivataikinat, kun ne vaativat
aikaa ja hetkellistä omistautumista, mutta palkitsevat leipojan kuitenkin melko
varmasti onnistuneella lopputuloksella. Pullan kanssa saa vielä vähän
ekstraväkertelyä aikaiseksi, kun alkaa veivaamaan korvapuusteja, kierteitä tai
pitkoja mieleen juolahtaneilla täytteillä. Minun korvapuustipäivän pullani ovat
ihan perinteisiä sokeri-kanelikorvapuusteja, mutta pienenä ekstrana kokeilin
täyttää kierrepullia omenalla, mistäköhän moinen raaka-aine tähän aikaan
vuodesta… Hyviä tuli joka tapauksessa, vaikka testimielellä osin taas mentiin
:D
Pullataikina:
5dl maitoa
50g hiivaa
2tl suolaa
1,5dl sokeria
1rkl kardemummaa
1 muna
n. 15dl vehnäjauhoja
150g margariinia
(muna voiteluun)
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (n.37 astetta). Liuota
joukkoon hiiva. Lisää suola, sokeri, kardemumma ja muna (munaa ei välttämättä
tarvita). Sekoita sitten joukkoon n. 5dl vehnäjauhoja, että taikinasta tulee
vellimäinen ja vatkaa hetki voimakkaasti, jotta se saa ilmaa.
Jatka sekoittamista käsin ja alusta taikinaan loput jauhot.
Lisää lopuksi margariini (tai voi tai 2dl öljyä). Lisää sen jälkeen vielä
jauhoja jos taikina jää rasvaisenoloiseksi. Valmis taikina irtoaa helposti
käsistä ja kulhon reunoista ja on kimmoisa.
Nosta taikina kulhossa lämpimään paikkaan, esimerkiksi vesihauteeseen
ja anna kohota noin tunnin ajan.
Leivo taikina jauhotetulla alustalla haluamasi laisiksi
pulliksi. Anna niiden kohota vielä hetki ennen paistoa ja voitele kananmunalla.
Paista korvapuusteja ja pikkupullia 225 asteessa
keskitasolla 10-15 min ja pitkoja tai bostonkakkuja 175 asteessa 20-30
minuuttia. Kypsistä pullista kuuluu kumea ääni, kun niiden pohjaa koputtaa,
mutta melko hyvä mittari on yksinomaan pullien väri, ainakin pikkupullien ja
korvapuustien kohdalla.
Vinkki! Pullataikina onnistuu hyvin myös veteen tehtynä ja
jos munankin jättää pois ja rasvana käyttää täysin kasvipohjaista vaihtoehtoa,
tulee pullista myös vegaaneille sopivia.
Korvapuustit:
nokare voita
sokeria
kanelia
Kauli puolet puolen litran pullataikinasta melko ohueksi (n.0,5-1cm) paksuiseksi levyksi jauhotetulla alustalla. Levitä suurin piirtein joka paikkaan sipaisu voita (ei pakollinen, mutta antaa makua).
Ripottele levyn
päälle sitten sokeria melko reilulla kädellä sekä kunnolla kanelia. Kääri levy
rullalle ja leikkaa n. 3 cm levyisiksi siivuiksi ja nostele ne pystysuunnassa
pellille leivinpaperinpäälle.
Paina ennen paistoa rulla keskeltä sormilla lyttyyn,
niin että sormet painuvat keskeltä melkein pohjaan asti.
Voitele munalla ja ripottele päälle raesokeria.
Paista uunin keskitasolla 10-12 minuuttia koosta riippuen.
n.4 hapahkoa omenaa
2rkl hillosokeria
1rkl fariinisokeria
1tl kanelia
½ dl vettä
Kuori ja kuutioi omenat. Sekoita ne ja muut täyteainekset
kattilassa. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä n. 10 minuuttia.
Kääri levy rullalle ja leikkaa siitä n. 3 cm levyisiä siivuja.
Nostele siivut kumolleen pullavuokiin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti