Valmistun tänä
keväänä ylioppilaaksi ja juhlien suunnittelu, lähinnä tarjoilun osalta, on
konkretisoitunut jo paitsi paperilappusille, myös reseptikokeiluihin. Haluan
tarjolle kylmiä ruokia, pääosaa saavat näytellä ruokaisat ja omalla
mittapuullani astetta hienostuneemmat salaatit. Tämä kyseinen on ajatusmyllyn
eräs tulos, joka saa täyttävyyttä ohrasta ja yllättää paahdetuilla juureksilla.
En itse oikeastaan käytä salaatinkastikkeita ja siksi kastikepuoli on tuottanut
päänvaivaa, paahdetut juurekset auttoivat kuitenkin tässä tapauksessa lopulta
löytämään makumaailmaa yrteistä ja niistä syntyi luonnollisesti mausteöljy.
Vahva suositus on
varioida tätä reseptiä sen verran, että korvaa fetan vuohenjuustolla. Kuitenkin
koska feta ei jaa niin rajusti mielipiteitä kuin vuohenjuusto, ajattelin sen
olevan isolle porukalle tarjotessa varmempi valinta.
Punajuuri-porkkana-ohrasalaatti
yrttiöljyllä
4 keskikokoista
porkkanaa
4 keskikokoista
punajuurta
Puolikas pieni
kesäkurpitsa
2 dl ohrahiutaleita
(keittämättömänä)
n. 75-100g
Babypinaattia (tai salaattisekoitusta jossa reilusti pinaattia)
100 g
salaattijuustoa
Suolaa
Rypsiöljyä
Yrttiöljy:
2 pientä
valkosipulinkynttä
n. 1 dl karkeasti
silputtua rakuunaa
n. 1 dl karkeasti
silputtua timjamia
1 rkl sitruunanmehua
0,5 tl suolaa
0,5 dl rypsiöljyä
Kuori ja paloittele
ensin porkkanat ja punajuuret reiluiksi lohkoiksi uunipellille. Jos et halua
porkkanoiden värjäytyvän, pidä ne erossa punajuurista. Lisää vihannesten päälle
ripaus suolaa sekä loraus öljyä ja sekoita. Paahda vihanneksia n. 30 minuuttia
200 asteisessa uunissa.
Valmista seuraavaksi
yrttiöljy. Kuori ja silppua valkosipulinkynsi sekä hienonna yrttejä karkeasti.
Soseuta kaikki ainekset esim. mukiin ja
soseuta sauvasekoittimella. Peitä astia ja nosta jääkaappiin.
Keitä 2 dl ohraa
kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan kevyesti suolatussa vedessä. Valuta ne sitten
siivilässä ja huuhdo kylmällä vedellä.
Pese tai kuori
kesäkurpitsa ja raasta se karkeaksi raasteeksi.
Kokoa salaatti
kookkaassa kulhossa. Sekoita keskenään ohrat, kurpitsaraaste sekä
salaattisekoitus. Lisää paahdetut porkkanat ja punajuuret jäähtyneinä. Murenna
joukkoon myös salaattijuusto.
Lisää yrttiöljy joko
salaattiastian pohjalle ja sekoita se salaatin joukkoon vasta juuri ennen
tarjoilua tai tarjoile se erillisestä astiasta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti