Tämän vuoden
pääsiäiskakulle idea syntyi jo muutama kuukausi sitten kaupassa valion
maustetuista appelsiini rahkoista ja tuorejuustoista. Houkutteli heti päästä
leipomaan niistä jotakin. Pääsiäisen kynnyksellä aloin lopulta arpomaan
persikan ja pashan makujen välillä. Lopulta toteutin appelsiini-idean. Koska
pääsiäiseen liitetään myös rahka kaikkien pirteiden värien ja vaikkapa nyt
persikan ohella niin juustokakusta tulikin juustotonkakku sillä käytin pelkkää
rahkaa.
Appelsiinirahkakakku
Pohja:
150 g tummia
sokerikeksejä (esim. bastogne tai Pirkan Elise)
50 g margariinia
Täyte:
2,5 dl vispi- tai
kuohukermaa
400 g (2prk)
appelsiinirahkaa (esim. valio)
2 appelsiinin kuori
1 appelsiinin mehu
n. 0,5 dl sokeria
4 liivatelehteä
Kiille:
2 dl appelsiinimehua
3 liivatelehteä
Sokeria
(kumquatteja,
mandariini tai appelsiini)
Koristelu:
esimerkiksi
Tummaa suklaata
kumquatteja
Murskaa keksit
tehosekoittimella tai vaikkapa muovipussissa kaulimen avulla ja sekoita
joukkoon sulatettu margariini. Pingota irtopohjavuoan (18 cm) pohjalle
leivinpaperi ja painele keksiseos vuoan pohjalle. Nosta vuoka jääkaappiin.
Laita täytteen
liivatelehdet likoamaan ja vaahdota kerma. Pese appelsiinit huolella, käytä
mieluiten luomuappelsiineja. Sekoita kulhossa rahkan joukkoon appelsiinien
kuoriraaste ja toisen appelsiinin mehu. Ota mehusta tilkka talteen liivatteita
varten. Mausta rahkaseos sokerilla.
Lämmitä
appelsiininmehutilkka mikrossa. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja
sekoita ne mehuun. Kaada liivateseos ohuena nauhana rahkan joukkoon samalla
sekoittaen ja sekoita tasaiseksi. Kääntele rahkaseos kermavaahdon joukkoon.
Tarkista vielä maku, lisää tarvittaessa sokeria ja kaada täyte vuokaan. Nosta
jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi ennen kiilteen valmistamista.
Laita kiilteen
liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Jos tahdot kiilteen joukkoon
mandariinin tms. siivuja keitä niitä ensin n. 10 minuuttia sokerivedessä, jotta
kuori pehmenee ja asettele sitten haluamallasi tavalla kakun päälle.
Kuumenna osa
kiilteen appelsiinimehusta mikrossa ja liuota joukkoon liivatelehdet, joista on
puristettu ylimääräinen vesi. Kaada liivatemehu lopun appelsiinimehun joukkoon
ja mausta sokerilla. Määrä riippuu käyttämästäsi appelsiinimehusta. Täysmehut
sopivat tähän melko huonosti, koska ne ovat sameita ja silloin lopputulos on
oman kakkuni mukainen.
Jäähdytä kiille
vähintään huoneenlämpöiseksi tai anna sen jopa hyytyä kiisselimäiseksi. Kaada
se sitten varovasti kylmän kakun päälle ja nosta kakku jääkaappiin hyytymään
muutamaksi tunniksi.
Koristele kakku
esimerkiksi pursottamalla suklaasulasta raitoja tai vaikkapa vain
suklaarouheella ja kumquattien siivuilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti